Koordinoitavat hankkeet lukuvuonna 2011-2012



COMEPHYSICS

Akaan kaupunki/Akaan lukio
Yhteyshenkilö: Timo Tarvainen, timo.tarvainen@akaa.fi 

Hankkessa vertaillaan luonnontieteiden opetusta Akaan lukion ja englantilaisen Faringdon Community Collegen välillä. Hankkeen puitteissa osallistuvien koulujen opiskelijat tekevät fysiikan projektitöitä suomalais-englantilaisissa ryhmissä ja pääsevät tutustumaan osallistujamaiden erityisosaamiseen mm. revontulitutkimuksen ja avaruusteknologian saralla. Vastavuoroisten vierailuiden välillä opiskelijat tekevät yhteistyötä verkossa.




SUOMALAIS-VENÄLÄINEN LAHJAKKAAT LAPSET -PROJEKTI

Helsingin kaupungin opetusvirasto
Yhteyshenkilö: Hanna Björkman, hanna.björkman@hel.fi


Hankkeessa edistetään erityisvahvuuksia tukevaa opetusta järjestämällä lahjakkaille matematiikan ja fysiikan opiskelijoille suomalais-venäläinen kesäkoulu Moskovassa.




YHTEISTYÖPROJEKTI KOMIN TASAVALLAN TAIDEKOULUN JA JAAN POSKA
GÜMNAASIUMIN KANSSA

Hyvinkään Sveitsin lukio
Yhteyshenkilö: Erja Eteläinen, erja.etelainen@hyvinkaa.fi

Hankkeen tavoitteena on kehittää lukiolaisten verkkoyhteistyötä sekä lähialueiden että sukulaiskansojen nuorten kanssa. Projektissa työskennellään virtuaalisessa oppimisympäristössä, wikispacessa, missä suomalaiset, virolaiset ja komilaiset opiskelijat tekevät ryhmätöitä keskenään. Ideoinnin lähteenä toimii yhteinen kulttuuriperintö, jota sovelletaan moderneiksi taideteoksiksi mm. valokuvien, käsitöiden, musiikin ja tanssin keinoin.



LAHJAKKUUKSIA TUKIEN - VOIMAA JA IDEOITA MECINE -VERKOSTOSTA

Joensuun kaupunki
Yhteyshenkilö: Esa Räty, esa.raty@jns.fi 

Joensuu kuuluu eurooppalaisten keskisuurten kaupunkien Mecine-verkoston perustajajäseniin. Tämän hankkeen tavoitteena on kehittää suhteita verkoston jäsenkaupunkien kouluviranomaisiin ja kehittää tätä kautta kansainvälistä koulutusyhteistyötä. Toisena keskeisenä tavoitteena on etsiä verkoton kouluista malleja erilaisten lahjakkuuksien tunnistamseen ja opettamiseen. Hankkeen puitteissa tarkastellaan, millaisia mahdollisuuksia muut verkoston kaupungit tarjoavat lahjakkaille oppilailleen. Myös opettajien koulutukseen ja täydennyskoulutukseen kiinnitetään huomiota.




VALTAKUNNALLINEN CERN-TIEDEOPETUSVERKOSTO

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä / Lukiokoulutus
Yhteyshenkilöt: Anna-Maija Pölkki, anna-maija.polkki@jao.fi; Arto Hjelt, arto.hjelt@jao.fi


Valtakunnalliseen Cern-tiedeopetusverkostoon kuuluu kaikkiaan n. 230 oppilaitosta. Tavoitteena on lukio-opiskelijoiden modernin fysiikan ja erityisesti hiukkasfysiikan osaamisen syventäminen sekä fysiikan opetuksen kehittäminen.Verkosto pyrkii rikastuttamaan lahjakkaiden opiskelijoiden opetusta ja tarjoaa korkeatasoisen tiedeopiskelumahdollisuuden myös pienten ja syrjäisten lukioiden opiskelijoille. 

Verkoston toiminta jakautuu opiskelijoiden tiedeopiskeluun, hiukkasfysiikan täsmäkoulutukseen opettajille, rehtoreiden ja opinto-ohjaajien Cern-vierailuun sekä hiukkasfysiikan täsmäkoulutukseen opettajille. Opiskelijoiden tiedeopiskelun puitteissa toteutetaan kolmipäiväiset tiedeleirikoulut Cernissä. Leirikoulut muodostavat osan lukioiden soveltavia modernin fysiikan kursseja. Rehtoreiden ja opinto-ohjaajien vierailulla osallistujat saavat ajankohtaista tietoa tieteen tekemisestä huipputasolla. Opettajaryhmien kurssit Cernissä ovat puolestaan viikon pituisia täsmäkoulutuskursseja. Tiedeopetusverkosto järjestää lisäksi vuosittain useita seminaareja sekä koulutustapahtumia, joista löytyy lisätietoa verkoston www-sivuilta.

Hankkeen www-sivut: http://www.peda.net/veraja/cern 



JYVÄSKYLÄN NORMAALIKOULUN LUKION TIEDEOPETUKSEN KANSAINVÄLISYYDEN
KEHITTÄMINEN

Jyväskylän normaalikoulu
Yhteyshenkilö: Kirsti Koski, kirsti.koski@norssi.jyu.fi


Tämä hanke on käynnistynyt syksyllä 2010 ja uuden toimintakauden myötä yhteistyö tiedeopetuksen työtapojen kehittämiseksi ja testaamiseksi yhdessä ranskalaisen Lycée Oiselet'n kanssa jatkuu. Hankkeen aikana tuotetaan verkkomateriaalia sekä toteutetaan teemaprojekteja virtuaalisesti, ja toimintakausi huipentuu keväällä Jyväskylässä järjestettävään tiedeleirikouluun. Hankeen toteutuksessa on yhteistyökumppanina mukana myös Jyväskylän yliopisto.




GLOBE-PROJEKTI: KANSAINVÄLISTÄ YMPÄRISTÖKASVATUSTA

Jyväskylän opetustoimi
Yhteyshenkilö: Markku Tossavainen, markku.tossavainen@jkl.fi




KIIRUNA

Kaurialan lukio / Hämeenlinnan kaupunki
Yhteyshenkilö: Risto Matveinen, risto.matveinen@hameenlinna.fi


Kaurialan lukiossa toimii tiedelinja, jonne hakeutuu opiskelemaan matematiikasta ja luonnontieteistä kiinnostuneita lahjakkaita nuoria. Tämän hankkeen tavoitteena on paitsi perehdyttää nuoria tiedemaailman huipulle ja antaa kokemuksia tutkijan työstä, myös innostaa laajemminkin opiskelijoita luonnontieteiden opiskeluun kielitaidon ja kulttuurien tuntemuksen merkitystä unohtamatta. Hanke toteutetaan yhteistyössä Kiirunan avaruuslukion kanssa ja toimintaa on mahdollista laajentaa myös muihin lukioihin.

Osallistuvat opiskelijat on hankkeessa jaettu kahteen ryhmään, joista ensimmäinen, oppiainerajat ylittävä ryhmä tekee muun muassa avaruusfysiikkaan liittyviä mittauksia yhteistyössä Kiirunan avaruuslukion kanssa, tutustuu pohjoismaiseen kielialueeseen ja saamelaiskulttuuriin sekä kallioperään, erilaisiin kivilajeihin ja kaivosteollisuuteen. Toinen ryhmä on puolestaan suunnattu lahjakkaille fysiikan opiskelijoille, ja tämä ryhmä syventyy ennakkotehtävien, asiantuntijaluentojen ja työpajojen avulla avaruusfysiikkaan ja tutustuu mm. kansainväliseen EISCAT-tutkimusyhteistyöhön Kiirunassa ja Sodankylässä.


VENÄJÄ-OSAAMINEN

Lahden kaupunki / Tiirismaan lukio
Yhteyshenkilö: Leena Akola, leena.akola@lahti.fi


Tämän hankkeen ansiosta musiikin, tanssin, kuvataiteen ja muotoilun erikoislinjojen opiskelijat eri lukioista pääsevät työskentelemään yhdessä venäläisten musiikin ja kuvataiteiden opiskelijoiden kanssa. Hankkeen tavoitteena on kehittää uusia tekniikoita ja tapoja tehdä taidetta, vahvistaa monikulttuurisuutta ja suvaitsevaisuutta sekä edistää venäjän kielen opiskelua. Samalla kehitetään suomalaisten ja venäläisten musiikki- ja taidepainotteisten koulujen yhteistyöverkostoa. Tiirismaan lukion ohella hankkeen toimintaverkostoon kuuluvat Kannaksen lukio Lahdesta sekä Kuopion yhteiskoulun musiikkilukio.Verkoston koulut toteuttavat opiskelija- ja opettajavaihtoja sekä yhteisiä esityksiä ja näyttelyjä yhdessä Jegorevskissä ja Petroskoissa sijaitsevien yhteistyökoulujen kanssa.




ERITYISOSAAMISEN TUKEMINEN EUROOPASSA

Joensuun kaupunki
Yhteyshenkilö: Antti Kasurinen, antti.kasurinen@jns.fi




NOT -TIEDEKOULU

Mikkelin kaupunki / lukio
Yhteyshenkilö: Kari Kääriäinen, kari.kaariainen@edu.mikkeli.fi



Hankkeen tavoitteena on syventää opiskelijoiden tietoja tähtitieteestä, tieteen tekemisestä ja kehittää ryhmätyötaitoja kansainvälisessä työympäristössä.Tavoitteena on lisäksi kehittää toimintamalli ja käytännöt Pohjoismaiden rahoittamalla, La Palman saarella sijaitsevalla NOT-kaukoputkella järjestettävien tiedekoulujen vakiinnuttamiselle Cern-lerikoulujen tapaan.Tiedekoulut on suunnattu lahjakkaille fysiikan opiskelijoille, jotka ovat suorittaneet soveltavan avaruusfysiikan kurssin. Opiskelijat valmistautuvat tiedekouluihin Turun yliopiston verkkomateriaalin avulla sekä osallistumalla kahden päivän koulutukseen Tuorlan observatoriolla ja opettelevat mm. käyttämään linux-käyttöjärjestelmää sekä tähtitieteessä käytettävää IRAF-kuvankäsittelyohjelmaa.

Tällä hetkellä hankkeesta on menossa toinen toimintakausi. Toiminta on laajentunut ja mukana ovat Mikkelin ja Turun normaalikoulun lukioden ohella nyt myös Turun Luostarivuoren lukio, Lauttakylän lukio Huittisista sekä Nousiaisten lukio.Toimintakauden aikana valmistuu myös kaikille avoin web-oppimisalusta, jonne kootaan tiedekouluryhmien tuotokset sekä muuta materiaalia. Web-alustan avulla kaikki halukkaat voivat opiskella tähtitiedettä ja alustan materiaali voidaan hyödyntää lukioiden tähtitieteen kursseilla.

Hankkeen www-sivut: http://koti.mbnet.fi/andu/not/php/index.php?s=1 





GAUDISTA KERAMIIKKAA

Posion kunta, Posion lukio
Yhteyshenkilö: Elina Lämsä, elina.lamsa@posio.fi


Posion lukiossa on mahdollista suorittaa kaikkiaan 15 kurssia keramiikkaopintoja. Tämän hankkeen aikana lukion syventävien keramiikkakurssien opiskelijat tutustuvat modernismiin ja gaudilaiseen taidekäsitykseen. Opiskelijoiden tehtävänä on tutustua Gaudiin Posiolla, löytää muodot Barcelonassa, missä vieraillaan paikallisessa keramiikkakoulussa ja työstää muodoista keraamisia veistoksia sekä muuta keramiikkataidetta.  

Valmiita töitä esitellään keväällä 2012 avautuvassa Posion lukion keramiikkanättelyssä Pentik-mäellä, jonka yhteydessä projeketiin osallistuneet esittelevät modernismia, Gaudia sekä omia tuotoksiaan yleisölle. Esittelyihin osallistuvat myös peruskoulun oppilaat. Hankkeen myötä pyritään edistämään laajemminkin Posion lukion kansainvälistymistä ja tukemaan mm. espanjan etäopiskelua.




LUONNONTIEDEMATKA HEIDELBERGIIN

Sastamalan verkostolukio
Yhteyshenkilö: Sakari Härmä, sakari.harma@sastamala.fi


Hanke tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden syventää osaamistaan molekyylibiologian ja fysiikan aloilla. Hankkeen aikana järjestetään tutustumisretket suomalaisiin tutkimuslaitoksiin sekä Heidelbergin yliopistoon.Pyrkimyksenä on tutustuttaa opiskelijoita kansainväliseen tiedeyhteisöön ja innostaa heitä hakeutumaan jatko-opinnoissaan opiskelemaan ulkomaille.Opiskelijoiden aktiivisuutta tuetaan valmennuksella ja projektiluontoisilla tehtävillä.


SCIENCE-VERKOSTO

Tampereen kaupunki / Lukiokoulutus
Yhteyshenkilö: Matias Lommi, matias.lommi@gmail.com 

Science-verkosto pyrkii luomaan Suomeen kestävämpää pohjaa science-opetukselle. Verkosto edistää yhteydenpitoa opettajien välillä ja tarjoaa kansainvälisiä yhteyksiä, koulutuksia ja opintomatkoja opettajille ja opiskelijoille. Samalla  kartoitetaan ja testataan science-opetuksen malleja ja työtapoja lukio-opintoihin sisältyvän science-kurssin pohjaksi. Verkosto tarjoaa kansainvälistymis- ja verkostoitumismahdollisuuksia ympäri Suomen myös pienille lukioille, joilla ei yksinään olisi tällaiseen toimintaan resursseja. 

Verkoston tavoitteena on mielekkäiden opiskelukokemuksien tarjoaminen ja mahdollisuuksien monipuolistaminen sekä opettajien ja opiskelijoiden oppiainerajat ylittävän osaamisen edistäminen.
Oppimisympäristöä pyritään laajentamaan perinteisestä kouluympäristöstä ympäröivään yhteiskuntaan, muun muassa koti- ja ulkomaisiin tutkimus- ja tiedeyhteisöihin sekä yritysmaailmaan.


Hankkeen www-sivut: http://scienceverkosto-fi.directo.fi/  


FINAL - FINLAND-ALBERTA PARTNERSHIP PROGRAM

Turun kaupunki / Kasvatus- ja opetustoimi / Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio
Yhteyshenkilö: Riikka Lindroos, riikka.lindroos@turku.fi




VENÄLÄINEN TAIDE TUTUKSI

Turun kaupunki / Kasvatus- ja opetustoimi Yleissivistävä koulutus
Yhteyshenkilö: Helena Mikkola, helena.mikkola@turku.fi




EXCHANGE PROJECT CCF-RAUNISTULA

Turun kaupunki, kasvatus- ja opetustoimi,yleissivistävä koulutus/Raunistulan
koulu/Kastun yksikkö
Yhteyshenkilö: Soile Pehrsson, soile.pehrsson@turku.fi 

Oppilas- ja opettajavaihtotoiminta Raunistulan koulun Kastun yksikön sekä englantilaisen Christ College Finchleyn välillä käynnistyi onnistuneesti syksyllä 2010. Hankkeessa englanti- ja matematiikkapainotteisten luokkien oppilaita tuetaan luomaan kansainvälistä kontaktiverkostoa opintojensa tueksi jo yläasteikäisinä. Kokemukset opetusmateriaalin vaihdosta ovat olleet myönteisiä ja Raunistulassa on käytössä CCF.n uusinta materiaalia opetuksen tukena useissa oppiaineissa. 

Jatkohankeen myötä yhteisyötä osallistuvien koulujen välillä pyritään laajentamaan ja kehittämään. Suunnitteilla on lisäksi Raunistulan ja CCF:n oppilaiden yhteisesti ylläpitämä blogi, jonka avulla on mahdollista paitsi luoda kontaktit vaihtoihin osallistuvien oppilaiden välille jo etukäteen 9. luokalla toteutettavaa vaihtoa ajatellen, myös laajentaa hankkeen osallistavuutta. Hankkeen puitteissa pyritään jatkossa myös arvioimaan hankkeen vaikuttavuutta tarkastelemalla osallistuvien oppilaiden ainevalintoja lukio-opinnoissa.




MUSIIKIN OPETUKSEN KEHITTÄMINEN KANSAINVÄLISEN YHTEISTYÖN KAUTTA

Tuusulan kunta 
Yhteyshenkilö: Markus Torvinen, markus.torvinen@tuusula.fi 





 Vuonna 2011 päättyneet hankkeet:


OPPILAITOSTEN KULTTUURI JA TAIDEOPETUS INTEGRAATION VÄLINEENÄ

Kuninkaantien lukio, Espoo
Yhteyshenkilö: Hanna Heikkilä, hanna.heikkilä@kuninkaantie.espoo.fi






SOSIAALISEN MEDIAN JA PERINTEISTEN VUOROVAIKUTUSMENETELMIEN VERTAILU KANSAINVÄLISYYSKASVATUKSESSA

Oulun normaalikoulun lukio
Yhteyshenkilö: Katrimaija Lehtinen-Itälä, katrimaija.lehtinen-itala@oulu.fi





VENÄJÄN KULTTUURIA PIETARISSA 

Sastamalan verkostolukio
Yhteyshenkilö: Anni Virnes, anni.virnes@sastamala.fi





ALUSSA OLI SUO, KUOKKA JA JUSSI - TEUVAN LUKION TAIDEKASVATUSHANKE

Teuvan lukio
Yhteyshenkilö: Outi Koivu, outi.koivu@teuva.fi